|
|
|||
|
|||
Kanada 1. - koristni nasveti, Toronto (kaj pogledat + fotke)
V Kanadi bil lani. Obiskal Toronto, Niagarske slapove, Niagara-On-The-Lake, Ottawo, Collingwood, Bruce Peninsula NP, Botanični vrt v Hamiltonu ... Že na začetku naj izpostavim, da se definitivno splača it!
Potoval z Air France: 680 eurov povratna (vključno z rizikom odpovedi, kupljena preko agencije, rezervirana pol leta prej; če kupiš direktno pri Air Franceu je 650, nimajo rizika odpovedi; dva meseca pred odhodom vozovnic ni bilo več). Kdaj: druga polovica junija, začetek julija – super vreme, v 22 dneh en deževen dan in ena popoldanska nevihta, sicer sonce in med 20 in 25°C! Smo tud poležaval na plaži, jezera so takrat še premrzla (dovolj topla le konec avgusta). Ljudje: super prijazni, vselej pomagajo (v mestu se izgubit ne moreš)! Potovanje znotraj države: v mestih dober in poceni javni prevoz, rent-a-car drag (še posebaj, če si pod 25), vlak po moje tudi drag (od Toronta do Montreala, povratna, okoli 140 eurov – če se prav spomnim, vozi pa skoraj šest ur, z avtom rabiš sedem ur). Cene: nekoliko višje kot pri nas, davek zaračunajo posebaj (npr.: kavbojke na katerih je cena 50 dolarjev so v resnici 62 dolarjev). Napitnine: nenapisano pravilo je, da v restavracija in lokalih pustiš vsaj 10 odstotkov napitnine (npr.: šest pic, kaka solatka in pijača stane 100 dolarjev, ti daš 110 dolarjev) – razen, če je hrana res zanič (natakarji so pa super prijazni, takih pri nas ni); v primeru, da je za mizo več kot osem oseb, včasih napitnino zaračunajo že kar v ceno! Hrana: italijanska, kitajska, hitra, steaki, francoska, grška ... kar želiš in po kakršni ceni si lahko privoščiš. Kava in slaščice: Starbucks, Super Cup, predvsem pa kanadski Tim Hortons (v Kanadi je št. 1) - ekstra velike kave za s sabo, donuts, pravi smoothie. V nadaljevanju fotke in informacije o Torontu! ![]() Toronto SkyLine (CN Tower, Sky Dome, Harbourfront), posneto z ladjice, ki pelje na Toronto Islands ![]() Toronto, Harbourfront ![]() Downtown Toronto, pogled s CN Towra ![]() Ontario Parliament Buildings, Queens Park ![]() ROM (Royal Ontario Museum) - prirodoslovno, zgodovinski muzej; Bloor Street ![]() Casa Loma, sverozahodno od downtown Toronta ![]() Stadion Sky Dome (Rogers Centre), downtown Toronto ![]() Eaton Center (več kot nakupovalno središče), downtown Toronto ![]() Nova mesta hiša (New City Hall), downtown Toronto ![]() The Beaches (vzhodni del Toronta ob jezeru Ontario) ![]() Toronto ZOO (severovzhodno od mesta) ![]() Paramount Canada`s Wonderland (zabavišči in vodni park), severno od mesta Toronto je več kot le CN Tower. Že res, da nima kulturno-zgodovinskih znamenitosti, a marsikaj se splača it pogledat in marsikaj se, da doživet v mestu (doživljajskost je v Kanadi gotovo na prvem mestu). Kam v Torontu ... CN Tower (najvišja prostostoječa stavba, glass floor, super razgled, v podnožju imajo super spominke ...), Sky Dome (več si preberite v mojem članku na zurnal24.si: http://www.zurnal24.si/cms/sport/dru....html?id=27089 , Toronto ZOO (obisk tega živalskega vrta res priporočam), ROM (fajn muzej), Ontario Parliament Buildings in Queens Park, Old, New City Hall, Eaton Center (nakupovalno središče, ki je postalo turistična znamenitost; ni za tipe), Bloor Street (za šoping - priporočam Indigo (super izbira knjig in revij)), Kings Street, Queens Street (dražje restavracije, gledališča) China Town, Little Italy (soseske, kjer slišiš kitajščino, italijanščino), Honest Eds (low budget veleštacuna za revne, najdeš slovensko pašteto, hrvaške piškote) Casa Loma (nek bogataš si je dal sto let nazaj sezidat srednjeveški grad, še preden ga je dokončal je bankrotiral), The Beaches, Toronto Islands (za sprehode, poležavanje na plaži, reakreacijo ...), Harbourfront (za sprehode, zelo lep del mesta), Ontario Sience Center (za popularizacijo znanosti, lani imeli super razstavo o Titaniku, IMAX teather), Air Canada Centre, Hockey Hall of Fame (za ekstra športne ljubitelje), Exhebition Place (poleti razstave, julija dirka ...), Ontario Place (zabavišči park za otroke, imajo IMAX teather), Canada`s Wonderland (zabaviščni in vodni park za vse generacije) ... Pa gotovo sem še na kaj pozabil. Sam sem večino omenjenega obiskal in mi ni bilo žal. Vse omenjeno je dobro povezano s podzmeno železnico, travaji ali avtobusi (z isto vozovnico lahko prestopaš med vsemi tremi načini javnega prevoza; na začetku sicer malo zakomplicirano, po nekaj dneh ugotoviš kako gre, sicer je pa tako, da če te domačin vidi, da ne veš na kateri bus ali v katero smer na podzemni, stopi on do tebe in ti vse razloži). Za obisk naštetega potrebujete vsaj teden dni, za tiste top pa vsaj tri, štiri dni (dva dneva za downtown, dan za Toronto ZOO ...). Mesto sem zelo dobro raziskal in spoznal. Tako sem vam na voljo za kakršnakoli vprašanja, tako v povezavi s Torontom, kot tudi z ostalimi zgoraj omenjanimi destinacijami (skratka za Ontario) - o slednjih več kdaj drugič! Oziroma vabilo velja na moj blog, kjer sem v juliju in avgustu lani pripravil obsežno fotozgodbo s potovanja (po dnevih na poti; ker so malo večje fotke je treba nekaj strpnosti, da se naložijo): http://www.najblog.com/matejp/archive/1093/2007-07 http://www.najblog.com/matejp/archive/1093/2007-08
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
potovanja po Ontariu in narava Ontaria
Prej ali slej bom na tem forumu objavil tudi druge fotke iz Kanade in drugih mojih potovanj, a zaradi drugih obveznosti (diploma, blog, zurnal24.si ...) pa ne morem vse na enkrat! e si neuakan, pa jih lahko najde na mojem blogu.
Za potovanja znotraj Ontaria ne rabi letala. Do Niagarskih sta dve uri, do Collingwooda tudi dve (od tam e dve do Bruce Peninsula NP), do Ottawe jih je pet, do Montreala kakih sedem. Torej z avtom iz Toronta. Pri rent-a-carju je e to, da rabi pokazat tri osebne dokumente, da dobi avto! Kawarthasa, ki ga omenja, ne poznam. Sem pa bil en vikend na zasebnem posestu v bliini (prav tako okroje Peterborough) in kot povsod v Kanadi je tudi tam podeelje zelo lepo. Sicer pa sta vrhunca ontarijske narave narodna parka Bruce Peninsula in Algonquin. Slednji je najveji v Kanadi. O Bruceu bom e pisla in objavil fotke - narava je res udovita in, e gre v Ontario mora tja. Nekaj fotk na mojem blogu: http://www.najblog.com/matejp/item/13057 .
| kanada, severna amerika |
«
Previous Thread
|
Next Thread
»
| Orodja teme | |
| Prikaz | |
|
|
All times are GMT +2. The time now is 03:42.