|
|
|||
|
|||
Kolumbija - zeleni smaragd Južne Amerike
Čas potovanja: 23.1.2007-22.2.2007
Opis poti: Potovala sem z vsemi mogočimi prevoznimi sredstvi, ker sem štartala pot v Benetkah. Do tja sem šla z vlakom, do letališča s traghettom in potem sem letela do Pariza in iz Pariza do Bogota. Letela sem z Air France, ki ima res vse super urejeno. Priporočam. Oseblje na letalu je krasno in prijazno. Tisti, ki imajo elektronske karte, se lahko čekirajo na neke vrtse avtomatih na letališčih. Način potovanja: Po državi sem se prevažala z busi med večjimi mesti (Espreso Bolivariano 51000 pesosov, Flota Magdalena, 50000); med večjimi mesti imajo buse (ki so v privat lasti, zato je ponudnikov kar nekaj), cena je potem odvisna od razdalje. Po mestih sem potovala z avtobusi in busetami ter taxi-ji, ki so poceni, odvisno od tega, kam se šla in če sem približno vedela, kje je tisti konec mesta. V Bogota je za daljše relacije po mestu super Transmilenio, ena pot stane 1300 pesosov. Se pa da kupit tarjeto, to je kartica, na katero se da naložit število voženj in se potem kartico vstavi samo v režo ob prihodu na postajo. Sicer pa tudi imajo v Bogota tudi busete, ki stanejo 1000 pesosov v eno smer, po Caliju pa1300 pesosov. Stroški potovanja: letalska karta 813,72 eur, bivanje v Kolumbiji en mesec 429 eur, zavarovanje 25 eur, cepljenje hepatitis, mrzlica 90 eur, vlak do Benetk 8,50 ena smer. Jezik sporazumevanja: v glavnem sem se sporazumevala v španščini, angleško znajo v glavnem bolj mladi. Plačevanje: Plačevala sem v pesosih, s sabo sem imela dolarje, ker sem mislila, da je eure težko menjat pa sem ugotovila, da menjajo tudi eure, in sicer v vseh trgovskih centrih v večjih mestih. Kartic nisem uporabljala, tako da ne vem. Prenočevanje: Prenočevala sem pri članih hospitalitycluba in članih wayn.com, ki sem jih spoznala par mesecev pred potovanjem, nekatere sem poznala že več let. Prednosti članstva v hospitalityclubu in couchsurfingu so, da spoznaš ljudi v tistem kraju, v katerega potuješ, živiš pri njih brezplačno in ti pomagajo z informacijami. Nekateri so me spremljali pri raziskovanju krajev. Spoznala sem same v redu ljudi preko teh internetnih strani, tako da nimam pritožb. Prehod meja: V glavnem nisem imela nobenih težav pri prečkanju mej; za bivanje v Kolumbiji do 3 mesecev viza ni potrebna, samo vsedeš se na letalo in greš. Če pa ostaneš dlje časa, jo lahko narediš v Bogota, sicer pa so na kolumbijskem konzulatu v Avstriji zelo prijazni in ti dajo vse potrebne informacije. Jaz sem jim pisala mejl, pa me je potem kar en uslužbenec iz konzulata poklical po telefonu in mi vse razložil. Pred pristankom v Kolumbiji dobiš na letalu en dokument, ki ga izpolniš, da poveš namen potovanja, pa koliko denarja imaš, itd, ker to moraš pokazati, ko prideš na letališče, da te spustijo v državo seveda. Ta dokument je potrebno hraniti vse do odhoda, ko ga pokažeš na okencu za plačevanje izhodne takse. Ker sem letela z Air France, je nisem plačala, drugače pa stane 56 usd. Zdravstvena zaščita: Cepiva: rumena mrzlica obvezno, hepatitis A in B priporočljivo. Tablete za malarijo. Sama nisem imela nobenih tablet, niti za glavobol, ker se da vse dol kupiti v trgovinah in drogerijah in so bolj poceni kot pri nas. Prehranjevanje: V glavnem sem jedla v restavracijah in pri mojih gostiteljih. Cena kosil se giblje od 3000 pesosov pa to 10000 in več, odvisno, kje se je. V trgovskih centrih so cene za obrok od 10000 pesosov gor. Voda je pitna in zelo dobra v Bogota, ostala mesta ne. Voda v steklenici je poceni. Pivo npr. stane 2000 pesosov. Sokovi so zelo dobri in stanejo manj kot 1000 pesosov. Specialitet je veliko, jaz sem poskusila vse mogoče. Hrana je zelo okusna in dobro pripravljena. Priporočam morsko hrano ob Atlantiku, sokove, sladolede, sadje, slaščice, ki jih je ogromno, predvsem v Caliju, za katerega pravijo, da je meka za sladokusce. Drugi stroški: Darila v trgovinah z domačo obrtjo so bila kar draga, npr. ena lesena srednje velika slika, sicer krasna, stane od 40000 pesosov gor. Imajo tudi ogromno restavracij, ki hrano pripeljejo na dom (domicilio), in cena je od 6000 pesosov gor, odvisno od restavracije. V Caliju je najboljša od Ventolinija, stane pa od 12000 gor. Zanimivosti: Pred odhodom so me seveda plašili, da je država nevarna. Sicer res ni med najvarnejšimi, ampak v mestih nisem imela težav pa tudi v manjših krajih ne. Sem se pri domačinih pozanimala, kam lahko grem, da ne bo težav. Kupila sem si LP Kolumbija, ampak sem se že prej pozanimala pri članih wayn.com in hospitalityclub-a, ki so mi svetovali, kaj naj si ogledam. Pa tudi lonelyplanetov thorn tree je bil koristen in tudi strani, ki sem jih našla na internetu (ena taka je še poorbuthappy, kjer je tudi forum o Kolumbiji), ampak najboljše je vprašati kar ljudi iz Kolumbije. Dobro je znati vsaj malo španščine, ker je komuniciranje veliko lažje. Jaz sem potovala sama in nisem imela nikjer nobenih težav, domačini so mi vedno pomagali z nasveti in na busih sem spoznala zanimive ljudi, prav tako v krajih, v katerih sem bila. Kaj priporočam za ogled: Jaz sem bila v Kolumbiji sicer kot antropolog na terenu; raziskovala sem trajnostni turizem v Valle del Cauca (glavno mesto Cali) in sem si ogledala mesteca v tej regiji (Buga, Zarzal, Cartago in mesta na tej relaciji do Cartago). Cali seveda in Bogota. Zanimive stvari za oglede so San Augustin, Mesteca okrog Bogota, med drugim Laguna Guatavita, kjer so izvajali ritual, ki se mu reče El Dorado, Baranquilla, Cartagena, otok San Andres, Popayan, Medellin, Barrichara, Bucaramanga, Pereira, Quindio, Mompox, itd. Zanimivih mest je precej, tako da je odločitev zelo težka. Potem so še nacionalni parki; Tyrona, itd, pa seveda trekking do Ciudad perdida. In še bi lahko naštevala. Tega je ogromno, odvisno pač, katero smer si kdo izbere in kaj kdo želi videti. Nekaj slik iz potovanja po Kolumbiji sem dodala na moji strani na wayn.com: http://www.wayn.com/waynphotos.html?wci=myphotos Na straneh hi5 bom pa v kratkem pripravila album fotografij iz Kolumbije na naslovu: http://janina2105.hi5.com/
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
Ojla,
najboljsi cajt za potovat do Kolumbije je od novembra do nekje marca, takrat je lepo toplo in suho vreme, po marcu začne deževje in se shladi, ma spet ne ne vem kako. Komot lahko greš dol ob vsakem času, odvisno od tega, kam greš. Če po džungli na kak treking, je bolje od nov. do marca. Drugače pa je v vseh letnih cajtih fajn, ker so temperature ves cajt prijetne. Jugozagod države je pa od novembra do marca ful topel, tudi do 40 stopinj nekje.
| južna amerika, kolumbija, latinska amerika |
«
Previous Thread
|
Next Thread
»
| Orodja teme | |
| Prikaz | |
|
|
All times are GMT +2. The time now is 03:42.