|
|
|||
|
|||
Mehika - nasveti za potovanje, zakaj z agencijo
Mehiko Slovenci obožujemo! Je med najbolj priljubljenimi destinacijami: tako med popotniki, ki potejejo na lastno pest, kot med turisti, ki jo obiščejo z agencijo. Sam sem izbral drugo možnost.
Agencijam številni niso naklonjeni, zato naj v uvodu navedem le nekaj dejstev zakaj sem se na primeru Mehike odločil za agencijo: sorazmerno ugodna cena (nekaj nad 2000 euri), kompetentno vodstvo (niti nisem imel časa sam planirati potovanja - tako ali tako sem že enega v prvi polovici leta), spremstvo priznanega arheologa dr. Šprajca, turistične točke znotraj Mehike so si zelo narazen in če nimaš organiziranega avtobusnega prevoza ti ne uspe videti vsega v času dveh, treh tednov kolikor si ponavadi vzamemo za potovanja ... številni, ki so po Mehiki potovali sami so potožili zaradi težav z uporabo javnega prevoza (npr. nekdo je za izlet iz Cancuna v Uxmal potreboval sedem ur v eno smer, imel nato le slabo uro za ogled, pred polnočjo se ni vrnil v hotel; sicer je do Uxmala iz Cancuna dobri dve uri). Torej potovanje v Mehiko priporočam z agencijo (arlonga tudi letos organizira potovanja z dr- Šprajcem). Ne rečem, da skupinsko potovanje nima slabosti (čakanje, da se vsi stlačijo na bus; sam ne moreš izbirat pri kateri znamenisti se boš dlje pomudil); pa vendarle: sam vselej spremljal ponudbe turističnih agencij in se vsako leto najde ena, morda dve, ki sta tako ali drugače dobri (cenovno, spremstvo strokovnjaka, čas za lastbo raziskovanje ...). Kdaj v Mehiko? Med novembrom in aprilom - v tem času so temperature nad 20°C (na obali nad 30°C), ni nevarnosti hurikanov, morje je toplo, na Jukatanu je vlažno celo leto ... Za potovanja (rasikovanja) je čas med oktobrom in januarjem morda malce slabši, ker je dan prekratek; je pa zato v tem času na karibski obali manjša gneča. Kaj vzameš s sabo? Če se boš potikal po arheoloških parkih v tropskem gozdu (Palenque, Calakmul, Chichen Itza ...) je obvezen repelent 30, ker sicer te bodo komarji požrli (navaden sprej proti mrčesu nič ne pomaga!). Cepljenja za Mehiko niso obvezna, niti tablete proti malariji - so pa priporočljive! Na Jukatanu boste zaradi velike vlage (neprestano potenje) rabili dovolj kosov obleke, pa kako pokrivalo. Vtičnice niso take kot pri nas, temveč ameriške (vzemite s sabo adapter oz. ga kupite na letališču!). Kako do tja? Najboljša letalska povezava: Benetke - Madrid - Ciudad de Mexico. Iberia ima običajno (če karte naročiš preko interneta) t.i. "two pieces" paket (dva kosa prtljage, vsak max 20 kg). Med letališči znotraj Mehike pogosto kak let odpade, a vsaj na relaciji Cancun - Ciudad de Mexico je vselej dovolj letov in prostih mest (tudi če vaš let odpovedo, kot se je zgodilo nam). Potovanje znotraj države! Ciudad de Mexico ima podzmeno železnico in ogromno taksijev (taksisti vas znajo prinesti naokoli). Med mesti so avtobusi zelo nezanesljivi (kar se tiče točnosti), taksistzi pa razen v svojih rajonih prav dobro cest ne poznajo. Železnica je v Mehiki odpovedala že pred desetletji. Rent-a-car: v mestih izjemna gneča, sicer pa povsod zelo zahrbtni ležeči policaji (tope)! Hrana in pijača! V Mehiko se gre tudi zaradi mehiške hrane. Če je preveč pekoče, pač poplakneš z mehiškim pivom. Lahko pa naročiš nepekoče. Mehiška hrana je dobra, težko pa rečem, da se od nje ful naješ. Gre za različno meso v različnih omakah, pa za tortilje na sto in en način, zelenjavnih prilog tudi ne manjka ... Tekilo in mezcal je pa tudi treba probat. Vode iz pipe se ne pije. Sadje in zelenjavo se ponavadi pere z ustkleničeno vodo. Cene so nižje kot pri nas (izjema je le karibska obala - Playa del Carmen, Cancun - ter Acapulco in ostala letovišča ob Pacifiku). Plačilno sredstvo je peso, dobiš ga v Mehiki (tako v zameno za ameriški dolar kot za euro) - preglej nekaj menjalnic in nato izberi najboljši menjalni tečaj! Prenočišča so kot povsod vseh cenovnih razredov, ponavadi pa je treba odštet eno zvezdico. Tako kot v ZDA ali Kanadi ne pozabit v restavraciji dat napitnine (mi je enkrat nismo in je natakar skoraj pobesnel!). Spominki! Prodajalcev kiča je povsod dovolj (malce pazljivosti torej velja). Najboljšo izbiro spominkov imajo v San Cristobalu de las Casas ter v Chichen Itzaju (nekoliko dražje) - vse kar vam bodo ponujali že kjerkoli drugje bodo imeli v San Cristobalu. Razen: pravih izdelkov iz obsidijana (vulkanskega stekla) - delavnica in trgovina teh je v neposredni bližini Teotihuacana (res je kar drago, a zelo lep spominek ali darilo!). Na karibski obali so spominki mnogo dražji, pa še bolj pametno se mi jih zdi kupit pri Indijancih v San Cristobalu, ki živijo na pragu revščine, kot pa pri trgovcih na obali (ki znajo bit tudi Američani). Jezik! Vsaj osnove španščine so zaželjene, ker tudi v hotelih (večinoma) ne znajo angleško (izjema seveda obala), na ulici pa itak nihče. Z italijanščino si ne boste veliko pomagali (čeprav se nam zdita jezika enaka, ne razumejo italijansko nič). Vsi vedno hvalijo prijaznost ljudi, kakorkoli že grejo. Jaz sem doslej edine res prijazne srečal v Kanadi, v Mehiki bi se lahko malce bolj potrudili. Mislim, da sem večino pametnih napotkov za potovanje v Mehiko zapisal(definitivno jo je treba obiskat vsaj enkrat v življenu)! Če ima še kdo kak pameten nasvet, naj ga doda. Sem pa na voljo še za kakršno koli vprašanje v povezavi z Mehiko. Pa ne pozabit pogledat in prebat fotoreporaže z Mehike pod prej omenjeno rubriko!
|
|||
|
|||
Re: Mehika: nasveti za potovanje, zakaj z agencijo
Quote:
No, jaz sem ena tistih, ki bo temu oporekala, lahko napišem zakaj: Potovanje po Mehiki 22. 10 - 13.11. 2007 (tri tedne) cena letalske karte 712€ (Benetke-Madrid-Mexico City-Cancun in povratek Mexico city-Madrid-Benetke) ostali stroški 800€ Skupaj 1500€ (če lahko samo pripomnim, sem pogledala program arslonge, cena je že 2000€, vendar pa so zraven še takse 300€ in izstopna taksa 40€ - čeprav je to oboje že v ceni letalske karte, ki je mene stala 712€, potem so zraven še neka doplačila - zakaj že?! - 50 za vstopnine in 40 za napitnino. Kar znese 2500€ za 14 dni). Osebno nimam izkušenj z omenjeno agencijo in "poznam" gospoda Šprajca, vem da je strokovnjak na svojem področju in da ste izvedeli veliko. Poznam pa poslovanje VSEH agencij in iz izkušenj lahko povem, da oberejo maksimalno. Vem tudi, da veliko ljudi raje potuje organizirano, ker nima časa (tri tedne ni veliko več časovno, je pa skoraj 50% manj finančno in isto ali več doživeto). No, midva sva imela okviren program z dodatnimi izleti - organiziranimi: Cancun - Merida - izlet v Chichen Itzo + izlet v Celestun (vožnja s čolnom, ogled flamingov, mangrova)- San Cristobal de las casas + kanjon Sumidero (nažalost nama razmere niso omogočale skoka do Gvatemale)- Oaxaca - izlet v Tule, Mitla, Monte Alban - Mexico city - izlet v Teotihuacan. Kar je navedenih izletov, so vsi z organiziranim vodenjem, z lokalnimi vodniki. Glede na to, da sem študentka zgodovine s pripravami na diplomo (po vsej verjetnosti iz zgodovine Majev, Aztekov in Inkov), mi lahko verjamete, da sem pri podajanju informacij precej zoprna in me zanima veliko. Z vodiči v Mehiki sem bila maksimalno zadovoljna (ali pa sem imela srečo). Izleti so me stali 120$ (100€). Avtobusni prevoz: Cancun - Merida (2,5h) Merida - San cristobal de las casas (15h - ravno v času poplav, drugače traja 11h) San Cristobal - Oaxaca (10h) Oaxaca - Mexico city (4,5h) Vedno sva jemala deluks ali prvi razred avtobus, niti enkrat ni šel s postaje pet minut kasneje, čeprav Mehičani čas dojemajo drugače kot mi... Zavlekla se je edino ena vožnja, ampak kot sem napisala, bilo je v času poplav, ko je bila celotna provinca Tabasco poplavljena. = 140 $ (115€) Spala sva VEDNO v hotelih oziroma hostlih s svojo lastno kopalnico, v čistih sobah. Spanje je prišlo vse skupaj 280$ (233€). Prehrana - ješ kjer ti paše in kadar ti paše... Približno 350€. Predvsem moram povedati, da si nisva trgala od ust, privoščila sva si od tipične mehiške hrane v lokalnih menzah (ki je konec koncev izpadla najboljše), kitajsko hrano, italijansko, fast food (ki ni poceni).... Kupila sva si oblačila, jaz kot ženska cel kup srebrnine (od debele zapestnice na Teotihuacanu do prstana z zlatim topazom), spominke za prijazelje in domače... Končno stanje torej: - 1500 (1000 manj) - 3 tedni (teden več) - dopust preživet po programih agencij (nič izpuščenega, vse videno), s tem da zjutraj vstaneš ko pač vstaneš (ni to natančno določeno), da imaš nekaj več prostega časa za lastne interese, ni neprijetnih sopotnikov, s katerimi si zavezan celoten dopust (verjemi, bila sem že z agencijo in vem, kakšni ljudje se lahko najdejo - ko pride v Istanbul in se zmrduje ned molitvami z minaretov...Groza!!) in še bi lahko naštevala... Ne mislim ljudem vsiljevat svojega mnenja, dala sem samo primerjavo. Pa naj se vsak sam odloči... LP |
|
|
|||
|
|||
Torej...
Sem pričakoval nasprotna mnenja in tako je tudi prav! Sam sem pisal predvsem na podlagi doslej slišanih komentarjev. Poznam družbo, ki je po Mehiki potovala v lastni režiji slabe tri tedne (spali so v hostlih ali kampih) in je vsak zapravil po 3000 eurov. Pred slabim letom je bila v Nedeljcu objavljena reportaža, ko je popotnik opisoval kako je imel težave s pomanjkanjem časa. Sam z arslongo nisem dal 2500 eurov kot praviš, saj je bila osnovna cena pod 2000 eurov (zraven je pa prišlo še dobrih 100 eurov za izstopno takso in napitnine), v ceni je bilo poleg letala še avtobusni prevoz, hoteli 4 zvezdice s polpenzioni ter vstopnine. Je pa res, da imajo letos nekaj dražje (lani je bila promocijska cena). Arslonga je tudi po moje sicer draga, izjema pa sta potovanji v Mehiko in na Kubo. Dodatnih stroškov pa takorekoč ni bilo, razen nekaj malega spominkov ter Xcaret, katerega si zaradi res visokih cen polovica v naši skupini ni privoščila (a je bil vreden vsakega pesa). Skratka za tisto kar smo dobili, vključno s prisotnostjo dr. Šprajca (brez njega Calakmula, ki je bil eden od vrhuncev potovanja, ne bi bilo), je bila cena (po moje) dobra.
|
|||
|
|||
No, na njihovi strani piše:
Odhodi in cene: 01.03.2008 1,999.00 € (479.040,36 SIT) 21.04.2008 1,999.00 € (479.040,36 SIT) cena vključuje: avtobusni transfer na beneško letališče Marco Polo in nazaj, vse letalske prevoze po programu, vse prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški, namestitev v dvoposteljnih sobah (prha, wc) v hotelih s 3*** in 4****, razen v Xpujilu, kjer bomo bivalu v lodgu, prehrana z obroki, kot so navedeni v programu (L - obrok na medcelinskem letu, Z - zajtrk, K - kosilo, V - večerja), odlično slovensko vodstvo ob spremstvu lokalnih vodnikov, vstopnine, organizacijo potovanja in osnovno nezgodno zavarovanje obvezno doplačilo: 298,30 € za letališke in varnostne takse, 50.- € za vstopnine, 40.- € za napitnine ter 40.- € za izstopno takso Doplačilo za letališke takse in po želji izbrana doplačila poravnate ob prijavi oz. najpozneje 8 dni pred odhodom na pot. Obvezna doplačila za vstopnine, napitnine in izstopno takso v skupnem znesku 130.- € pa boste poravnali pri vodniku na poti ob prihodu v Mehiko. Seštevki tega pa so: 2427,30€.... + še vsi dodatni stroški, spominki, pijača... |
|
|
|||
|
|||
Dobro jutro
Velikokrat se pri ljudeh pojavi dilema, ali iti z agencijo ali ne. Veliko je faktorjev na podlagi katerih se odločimo. Mene osebno predvsem odvrne cena. Oni od tega živijo, tako da je popolnoma razumljivo, da plačaš več kot dejansko pride. Po drugi strani, pa imaš že vse organizirano, ne ubadaš se z logistiko, nakupom kart... Pa še sopotniki so zagotovljeni. Z agencijo je dobro iti, če se ti ne da zbadati z vsemi pripravami itd. Če dobiš še kako ugodno last minute varianto pa sploh. Ravno sedaj gledam Turčija- Alaya, 1 teden all inclusive, hotel 4*, z vsemi letališkimi taksami 250€. Samostojno za ta denar skoraj da ne dobiš niti letalske karte lp, m |
|
|
|||
|
|||
ker imam rad zadnjo besedo
Že v prvem postu sem zapisal: "sam vselej spremljal ponudbe turističnih agencij in se vsako leto najde ena, morda dve, ki sta tako ali drugače dobri (cenovno, spremstvo strokovnjaka, čas za lastno raziskovanje ...)". Lani je tako z Mehiko bilo, letos očitno ni; lani tistih 298,30 € za letališke in varnostne takse ni bilo (zakaj je letos še ta strošek ne vem). Tudi sam se rad na pot odpravim sam, a to zahteva kar nekaj priprav. Ker če nekam grem, želim izkoristit vsak dan od zore do poznega večera za oglede, doživetja... definitivno na potovanjih ne spim do enajstih dopoldne, niti ne jem štirikrat na dan ali na sami poti razmišljam kam in kaj bi šel pogledat ali kje in kako bom prenočil (to je na potovanju izguba dragocenega časa). In lani mi je že potovanje v Kanado vzelo veliko časa za organizacijo. Tako sem presodil, da je bila ponudna za Mehiko s strani agencije zelo dobra in še naprej trdim tako. Dejstvo je, da mora agencija zaslužit, tokrat se je tudi prvič zgodilo, da so so bili vodiči vredni vsakega evra (to dokazuje tudi dejstvo, da so v oktobru in novembru v Mehiko peljali kar tri skupine - torej preko 100 potnikov). Okej dovolj o tem ... to je tema, kjer bi lahko o + in - samostojnega potovanja ali + in - organiziranega razpravljali ure in ure. Oboje ima tako prednosti in slabosti. Agencij pa je zmeraj več, ker ljudje zaradi modernega tempa življena nimajo časa organizirat lastnega potovanja. Obenem oa še mislim, da je delo vodia eno najbolj zanimivih.
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
Živjo,
v kratkem nameravava s fantom na potovanje po Mehiki, za kakšen mesec, seveda v lastni režiji.Imela bi kar nekaj vprašanj predno grem na pot, zato me zanima, če mi lahko kdo pomaga z informacijami. Pa še to, kje naj najdem najbolj ugodno letalsko karto.Vem za odklop, ali še kaj priporočate? Hvala |
|
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
|
![]() |
| Ključne besede |
| latinska amerika, mehika, srednja amerika |
«
Previous Thread
|
Next Thread
»
| Orodja teme | |
| Prikaz | |
|
|
All times are GMT +2. The time now is 03:40.