|
|
|||
|
|||
Primerjava Mehika - Tajska
Ker smo se ravnokar vrnili iz Mehike in ker vidim, da obe državi spadata med precej zaželjene destinacije, bom poskusil narest kratko primerjavo, dokler so vtisi še sveži
- Cene: Tajska je tukaj definitivno v prednosti... Mehika je nekajkrat dražja od Tajske (vsaj Yucatan, oziroma Riviera Maya). V bistvu so cene v Cancunu, Playi del Carmen in okolici čisto Evropske... oziroma še bolje Ameriške, ker je vse v Dolarjih. Čeprav sem drugače zagovornik potovanja v lastni režiji, se po moje v ta del Mehike (finančno) veliko bolj splača potovat z agencijo in plačat vse v paketu, kot pa kupovat posebej letalsko karto in potem dol iskat prenočišče... Za vsaj kolikor toliko dostojno preživetje boste porabili skoraj 100 Dolarjev na dan... Na Tajskem lahko enako dobro, ali pa še boljše preživite z nekajkrat manj denarja. - Morje in plaže: Tudi tukaj je Tajska v prednosti, ker so se meni osebno Tajske plaže bolj dopadle... Karibske plaže sicer od daleč in na prospektih zgledajo krasno (dolge, peščene z neverjetno svetlo modro barvo morja) ko pa enkrat zaplavaš, vidiš da morje v resnici še zdaleč ni tako lepo kot na slikah , ampak precej kalno od mivke, veter, valovi in tokovi, ki prihajajo z odprtega oceana, pa stalno prinašajo morsko travo - Zanimivosti: Tajska 3:0 ... Yucatan ima sicer Chichen Itzo, ki je eno od svetovnih čudes, ampak razen tega (in mogoče še Tuluma) ni kaj dosti za videti... Za razliko od Tajske, ki še ni tako zelo skomercijalizirana, je v tem delu Mehike vse bolj ali manj v znaku množičnega turizma in zato je tam polno Američanov in Kanadčanov, ki jim ni preveč mar za oglede, ampak jih zanimajo druge Mehiške "znamenitosti"... - Ljudje: Mehičani so večinoma zelo prijazni, veseli in temperamentni, hkrati pa ležerni in nezakomplicirani. Skratka uživači . V tem pogledu so se mi zdeli bolj kul od Tajcev... To zdaj ne pomeni, da mi Tajci niso bili všeč... Tajci so eni najbolj prijaznih ljudi, kar sem jih do zdaj srečal, ampak se mi zdi, da so Mehičani po mentaliteti bližje Evropskemu (ali pa vsaj Mediteranskemu) načinu življenja... Moram pa resnici na ljubo povedat, da so Tajci veliko bolj točni in zanesljivi od Mehičanov... Če smo se s (katerimkoli) Tajcem zmenili, da nas bo ob določeni uri prišel iskat, je vedno prišel točno, ali pa še raje malo prej... Pri Mehičanih je pa to malo drugače... Čas je v Mehiki zelooo relativen in vse deluje po "Mehiškem času", če veste o čem govorim . - Hrana: OK, okusi so različni in vem da s temle tvegam slabo voljo ljubiteljev Tajske hrane , ampak meni osebno se je hrana v Mehiki bolj dopadla... Kar ne pomeni, da je Tajska slaba... To bi bilo na hitro to... Če pa še koga kaj zanima, bom rade volje napisal. Preživet novo leto v Mehiki je noro in nepozabno... Itak so Mehičani žurerji in naredijo praznik že iz česa manj pomebnega, za božič in novo leto so pa prekosili samega sebe... Jaz kaj takšnega dozdaj še nisem videl... V bistvu imajo Mehičani tako radi zabave, da so priredili dve praznovanji novega leta. Prvo ob petih popoldan za vse Evropejce, ki so bili v Playi (ker je ob petih po Mehiškem času v Evropi polnoč...), drugič pa še tisto pravo, ob polnoči... V bistvu se pa žur na Silvestrovo cel dan sploh ni nehal... Pa še naslednji dan je bilo podobno. Potem smo morali pa itak že domov... Da ne govorim o tem, da se znajo krasno zabavat tudi brez petard in podobne večdnevne "streljačine" ki smo ji priča pri nas... Pa tudi brez histerije, živčnosti in slabe volje, ki smo jim zadnje čase pred novim letom tudi vse prevečkrat priča pri nas... Po pravici povedano, nam je bilo vsem praznovanje novega leta v Mehiki tako všeč, da resno razmišljamo o tem, da bi od zdaj naprej vsako novo leto preživeli na podoben način Glede potovanja v lastni režiji pa tole: mi smo ponavadi potovali v lastni režiji (tale Mehika je bila bolj izjema, kot pravilo) se pravi z ruzaki, letalsko karto in Lonely Planetom in lahko ti povem, da mi je osebno tak način potovanja bolj všeč... Prvič zato, ker nismo vezani na nikogar in gremo tja, kjer nam je bolj všeč (če nam pa kje slučajno ni, se pač hitro poberemo drugam), drugič pa zato, ker nimamo radi da nekdo drug misli in odloča namesto nas... Danes si lahko zelo enostavno sam zorganiziraš potovanje, vse kar rabiš je dostop do interneta in pa malo časa, znanja angleščine, iznajdljivosti in dobre volje... Dobra stran tega je tudi to, da že same priprave na potovanje postanejo del potovanja... Da ne govorim kako dobro vpliva na samozavest, ko vidiš da lahko sam prav tako vse uspešno zrihtaš... Ne nazadnje spoznaš veliko več zanimivih ljudi, ki jih verjetno nikoli ne bi srečal, če bi potoval organizirano... Pa s tem ne mislim samo domačinov, ampak tudi ostale popotnike, ki so večinoma zelo odprti in pozitivni ljudje. Vsaj moje izkušnje so take... Lep pozdrav, Brane |
|
|
|||
|
|||
znamenitosti
Fajn primerjava. Samo glede tega, da v Mehiki ni veliko za videti se pa res ne strinjam. Na samem Jukatanu je cela vrsta zelo zanimivih arheoloških parkov (Chichen Itza, Uxmal, Tulum, Palenque, Calakmul, če omenil le največje), pa kolonialna mesta (Merida, Izamal, Valladolid, Campeche); koralni greben, cenoteji, Xcaret; potem je tu indijanski Chiapas, ki je večini potnikov najbolj zanimiv ... pa da ne naštevam naprej.
|
|||
|
|||
Jaz sem pa Mehičan in rad berem vse vaše izkušnje. Bom jaz, šel v Mehiko in povabim prijatelje, da se mi pridružijo na moj prvi poskuzni izlet, če bo vse ok bom pa redno in uradno z izleti od januarja 2010. Pojdite na www.mariachiesmexico.com
ARMANDO |
|
|
|||
|
|||
ZA PRVI MAJ, ARMANDO GRE DOMOV !!,
To je tisto, kar s ponosom govorim okrog. Ne bodite ljubosumni, raje si pripravite potovalko in se mi pridružite, enostavno! Vam ne bo žal. In zdaj boste zvedeli zakaj, evo, vam zaupam svoj perfekten plan za 14 dni, se pravi OD 23.4. DO 7.5.09, in sicer: 1. DAN: Takoj ko pristanem v Mexico City grem v Zocalo (glavni trg) de la Ciudad de México, da se ogledujem srce Mehike, in kjer je bil vcasih tudi srce “Azteškega Edinega Sveta”. Ciudad de México je največje mesto na svetu z približno 20 miljioni prebivalcev. Potem zvečer grem proti Puebli, moje mesto, home sweet home ... 2. DAN: Sončno dobro jutro! Lepo je biti doma!, in takoj po dolgo želenem zajtrku pri mami grem v Cacaxtlo (Kakakstla). To je arheološka točka kjer se nahajajo najstarejše slike v Mezoameriki. Kakšne slike pa? To bom pa tam ugotovil. Potem grem pa v čudovito mesto Cholula, najstarejše mesto v Mezoameriki! Tam se cerkveno praznuje vsak dan, a veste zakaj to? Ker v Choluli stojijo 365 cerkva! Neverjetno a ne? Po zanimivi Choluli grem potem na sprehod po kolonialnem centru Pueble city. Še eno noč doma. 3. DAN: Grem v Ciudad de Oaxaca, tukaj bom sel pogledat velikansko drevo Tule, najširše ali najdebelejše drevo v celi Mehiki! Potem v vrsti, nekaj spet zelo želenjega, stik z oaxaqueños (domačini) po glavni tržnici mesta. In še to!, degustiral bom domače chocolate (zelo znano po celi Mehiki) in jedel bom pečene kobilice in črve! Pravi vitamini!, njami njami!, komaj čakam! V Oaxaqui se ne mores izogibati nabaviti njihove suvenire, pisana indijanska umetnost. Prespal bom v luštni sosedni vasici Mitla. 4. DAN: SI SI SI!!! Zdaj proti Pacifiku!, na jezero Ventanilla (bi rekel “Okence”) v ribiški vasici. Tukaj so prebivalci malo spremenili svoje ukvarjanje. So postavili rezervat krokodilov in drugih ogrozenih živali od človeškega lova. Ogledal bom zanimiva mocvirja (mangrove), direkt kontakt z naravo. Tokrat nočitev v luštni in zanimivi “cabaña” (kabanja) sobi. Poglejte si fotke Ventanille! http://www.puertoangel.net/ventanilla/laguna.html 5. DAN: Obiskoval bom muzej želv in center raziskovanja in ohranjevanja morskih želv, kjer pokažejo kako lokalna skupnost in občina sodelujeta za skrb želv. Še eno noč v svoji luštkani “cabañi”, mmm ... 6. DAN: Ogled zaliva Huatulco... luštno!, in se luštno! Pravo južno Pacifiško morje! Je tako lep kraj, da so ga izbrali za snemanje filma “Y tu mamá también” (Jaz pa tebi mamo, ali ste ga že gledali?), plaže belega peska in krasno morje idealno za snorkel! Ay, ay, ay!!! V nočnih urah bom potoval v zavesno državo Chiapas! 7. DAN: Po počivanju (v “cabaña” na kraju Mayabell) od dolge vožnje iz mesta Oaxaca, se bom nahajal v naravnem rezervatu Palenque-a! Tukaj se bom srečal z prvimi piramidami kulture Maya. Sklonil se bom pred piramido Mayskega Kralja Pakal. Potem pa grem jest nekaj dobrega po vasici Palenque-a ... njami njami ... Prenočisče znova v Mayabellu, Palenque...poskusite ga s fotkami: http://www.flickr.com/photos/ecoruta...7607077190700/ 8. DAN: Odpotujem zjutraj kar naprej v zvezno državo Quintana Roo in to pomeni, da vstopim že na polotok Yucatan-a! Ko pridem, ogledal se bom arheološko cono Becan, kjer se bo dalo lepo opazovati lepe in zelo visoke piramide v sredi džungle ter različne vrste arhitekture kulture Maya. Tokrat se bom parkiral za 4 nočitve v lepem kraju Ecotućan, ob jezeru Bacalar. 9. DAN: PRVI MAJ NA MEHIŠKIH KARIBIH! Kako vam to zveni? Ogledal bom naravni rezervat Xcalak (Ekskalak), zaliv ki se nahaja pred največjem koralnem grebenu pri Karibskem morju, ki meji z Belizem. Kopal se bom tudi v Playi de Mahahual... turkizno modro barvno mirno morje... uy uy uy! Tukaj spet lepo in krasno!, stik z maya familijo pri skupnosti Limones, kateri me bodo pridno stregli z svojo tipično lokalno hrano. Oni imajo zelo lepe zgodbe svojega kraja za poklepetati. Drugo noč v Ecotucánu. Evo, da si prestavljate kako to krasno izgleda, poglejte si:http://www.flickr.com/photos/ecoruta...7607079380148/ 10. DAN: Aha!, če sem že blizu Beliza, lahko grem nekaj nabaviti po duty-free shopih, ker se zelo zelo izplača... Potem bom (spet v mehiški zemlji) šel obiskat Muzej de la Cultura Maya, marino Calderitas, kjer so restavracije ribičev in zvečer me čaka en romantičen sprehod ob obali Chetumal-a. Tretja noč v Ecotucánu! 11. DAN: Sprehod po džungli okoli in okoli Ecotucána. En priden biolog mi bo razkazal katere rastline rastejo tukaj in razložil njihovo zdravilno moč. Tukaj bo pa stik z lokalnimi dzunglskimi zivalmi... Ogledal si bom obzid de Bacalar, kjer so se včasih borili s pirati. Potem pa na kopanje!, ampak tokrat v Cenote-u Azul (sladka voda v ogromni široki in globoki luknji) in tukaj je idealno za potapljaški šport. Četrta in zadnja noč v Ecotucánu. 12 DAN: Grem pa v Playo del Carmen, obmorsko mesto, kjer je zanimiva avenida z veliko trgovin in zanimivimi bari in restavracijami... Mesto, kjer se dogaja čez dan in ponoči in mislim, da si ga privoščim. Ogled arheološke cone Tulum-a, maya mesto ob čudovitem karibskem morju. Tokrat prespim prvič v tem čudovitem mestu. 13. DAN: Obvezen ogled Chichen Itze ki je postala dve leti nazaj ena izmed novih sedmih svetovnih znamenitosti. Tukaj se nahaja največji stadion kulture Maya, kjer so igrali zakomplicirano tekmo “Juego de Pelota” (huego de pelota – igra žogice), “El Cenote Sagrado”, kjer so žrtvovali ljudi Bogovom ter veličastna Piramida de la Serpiente Emplumada. To bo zares nepozaben ogled. Potem pa grem na ogled vasi Valladolid, luštna tipična mehiška vas. Druga nočitev v Playi del Carmen. Poglejte si posnetek!:http://www.youtube.com/watch?v=wjOyi2IQKSI 14. DAN: Dan za karkoli bom hotel ali mi bo pasalo. Bom užival okoli in okoli ali pa počival cel dan na kakšni “hamaca” (hamaka, viseča mreža) pod palmo ob morju s pivom Corona ali koktejlom iz Tequile... mmm... počival bom od počivanja v Playi del Carmen...zadnjič. 15. DAN: Ziher si bom vzel čas zjutraj, da se kopam še enkrat v čudovitem morju, to itak! Potem opoldne na letališče. Letim Cancún - Mexico City in zvečer letim nazaj v Evropo... NORO!!, a ne da? Kaj pravite? Nepozabljeno in verjejte mi, da se boste hoteli vrniti še 100x in še in še...zapravljal veliko denarja prav ne bom, povratna letalska karta do Ciudad de Mexico stane 550eur iz Benetk, neverjetno poceni!!, preverite pri odklop.com (letalske karte)!. Letalska karta Cancun-Mexico city stane 55eur, če se to kupuje že zdaj. Še 1150eur, kjer je vključeno hotel, prevoz za celo turo, vstopnine po arheoloških conah ter vodniki. In zato ker bom, kot pravi mehičan, v stiku z moji domačini in večina obiskoval neturistične točke, bom za hrano zapravljav od 3 do 7eur na dan. Vam bom pa zaupal še nekaj zelo pomembnega, kjer nikjer ne obstaja ali je vsaj težko najti: takšno turo ponuja le moj dobar prijatelj Hugo. HUGO CABRERA PODPIRA VSE, KAR JE PRIJAZNO DO NARAVE TER VSE KAR JE FER ZA NAŠE INDIJANSKE IN KMEČKE DOMAČINE. EN DEL DENARJA, KI BOM ZAPRAVLJAL V TEJ TURI GRE RAVNO ZA LOKALNE SKUPNOSTI. SKUPNOSTI, KI SO Z ECOTURIZMOM NAREDILI EN NOV NAČIN ZILJENJA. VEČINA BOM PRESPAL V MAJHNIH HOTELIH, PRIJAZNIH DO NARAVE, ZA KATERE NISO UNIČEVALI TISOČ IN TISOČ KVADRAT NARAVE, DA JIH ZGRADIJO.Le z Hugom bom več odkril svojo drago Mehiko in njene stare zgodovine, bližje spoznal svoj folk in kulturo v stiku z domovinsko naravo. 7000km dolga proga, ki mi je pripravljal moj amigo Hugo, je primerna za vse starosti. No, ste že informirani, zdaj pa veste kje bom kmalu. Ne bom imel nič proti če se mi pridružite, prav kontra, bom zelo vesel! Komot tudi poveste kar naprej!, čim vec nas bo (najmanj 15 oseb, največ pa 20) lepše se bomo imeli! Rad vas imam! SE ZELO OPRAVICUJEM ZA SLABO SLOVENŠČINO. ARMANDO MORALES LIRA GSM: 041269892 |
|
|
|||
|
|||
res noro
Ja, Armando, res noro! Dober program in dobra cena. Sem bil V Mehiki pred letom in pol. Res je kot praviš, vsak se želi vrniti in tudi jaz. Zdaj za prvi maj nimam časa, niti denarja, a če boš takšno ali podobno potovanje organiziral tudi naslednje leto, kot praviš, se ti pa takrat skoraj gotov pridružim. Lepo se imej doma, pa upam, da potem na tvoji strani vidimo kakšno fotografijo.
Matej
|
|||
|
|||
![]() |
| Ključne besede |
| azija, latinska amerika, mehika, tajska |
«
Previous Thread
|
Next Thread
»
| Orodja teme | |
| Prikaz | |
|
|
All times are GMT +2. The time now is 03:42.