Dobrodo?el, popotnik

Subscribe to PotopisnikNews FeedSubscribe to PotopisnikComments

Go Back   Potopisnikov popotniški forum » Popotniški forumi » Latinska Amerika

Reply

Orodja teme Prikaz
Old 09-02-2008, 11:58
brane brane is offline
Junior Member

Sporočil: 3
Mehika - Dolarji, evri, menjava, plačevanje

Ker je očitno tole večno aktualna tema, bom poskusil malo bolj podrobno opisat lastno izkušnjo iz Mehike:

1. Plačevanje z Dolarji: to je bila najslabša varijanta, ker Mehičani v trgovinah praviloma obračunavajo 1 Dolar za 10 Pesosov... Dolarje sem pri nas kupil po 1,46, kar pomeni, da sem v tem primeru za 100 Evrov dobil 1460 Pesosov... Gremo naprej.

2. Menjava Dolarjev v menjalnicah: tečaj v menjalnicah je bil okoli 10,5 Pesosov za 1 Dolar, se pravi, da sem za 100 Evrov (ki sem jih pri nas zamenjal v Dolarje), dobil 1533 Pesosov.

3. Menjava Evrov v menjalnicah: tečaj Evra je bil okoli 15,5... 100 Evrov = 1550 Pesosov. Btw: Evre menjajo povsod .

4. Dvig Pesosov na bankomatu z BA kartico (v protivrednosti višji od 168 Eur): dvignil sem 3000 Pesosov in za to mi je domača banka z računa snela 188,56 Evra plus 1,89 Evra provizije... To pomeni, da sem za 100 Evrov dobil 1575 Pesosov.

Kot vidite, je v Mehiki plačevanje z Dolarji najslabša varijanta, dvig gotovine z BA kartico pa najboljša (po mojih izkušnjah je tudi v drugih državah podobno). Razlika med eno in drugo možnostjo je skoraj 8%, kar niti ni tako malo...

Upam da bo tole komu pomagalo, da se bo lažje odločil in bo mogoče kakšno vprašanje: "kaj se najbolj splača" manj .

Lep pozdrav, Brane
Reply With Quote
Reply

Ključne besede
latinska amerika, mehika, srednja amerika

Orodja teme
Prikaz

Posting Rules