|
|
|||
|
|||
Kanada 3. - Ottawa in Niagara (fotografije, kaj pogledat)
O Kanadi sem že pisal, o Torontu in NP Bruce Peninsula, naj zdaj zapišem še nekaj o kanadski prestolnici Ottawi ter najbolj znani naravni znamenitosti Kanade Niagarskih slapovih.
Do Niagarskih slapov je iz Toronta z vatom približno dve uri vožnje. Slapovi so definitivno vredni ogledi, vzeti pa si je treba vsaj en cel dan. Maid of the Mist je odvezna. Z ladjico se zapelje pod Ameriški in Podkvasti slap, moker definitivno si! Lani je bila meglica zelo velika in smo bili zelo mokri, tudi fotoaparat je kar malo trpel in je nato še dva dni delal bolj počasi, fotke prav zaradi mokrote v zraku niso ratale najboljše. Sicer pa Niagarski ponujajo še mnogo več kot le slapove (poleg Maid of the Mist je fajn it še na Journey behind the falls), ni čudno, da si marsikdo Niagarske vzame kar za enotedenski dopust. V bližini je Butterfly Conservatory ter Marineland in kakšnih 30 minut stran idilično mestece Niagara-on-the-lake, ki je arhitekturno ostalo v 19. stoletju. Obenem se tam končna t.i. sadni oz. sončni pas Ontaria, kjer gojijo sadje in vinsko trto. Tako, da se splača poizkusit njihovo vse bolj znano ledeno vino ali pa marmelado. Sicer je v v mestecu, kjer je nekaj časa živel Edgar Allan Poe, nekaj zelo zanimivih (nenavadnih) trgovinic, kot sta Just Christmas (365 dni na leto prodajajo božične okraske in darila) in Cows. Ko ste v Severni Ameriki ne morete, da ne bi šli v kakšnega od Hard Rock Cafe, eden je pri Niagarskih slapovih in hrana je odlična (se splača kljub nekoliko višji ceni). Sicer je pa v smeri iz Toronta proti Niagarskim še ena ogleda vredna stvar, to pa je uro vožnjo iz Toronta Royal Ontario Gardens v Hamiltonu. Skratka za vse ljubitelje rož, grmov, zelenja ... sicer zelo popularen krja za poroke (mi smo uleteli na tri). Še par fotk ... ![]() ![]() ![]() Ottawa je kanadska prestolnica, je mesto parlamentarnih stavb in številnih muzejev, nima tipičnega downtowna (stolpnic je le za vzorec), ima pa stari del mesta. Mi smo si lani vzeli dva dneva za ogled. Iz Toronta je do Ottawe (če se prav spomnim) z avtom približno šest ur vožnje. Splača se vzet "bus tour" po mestu, kjer si v uro in pol dolgi vožnji po mestu ogledate vse kar je v mestu zanimivega in od vodiča na busu zveste marsikaj zanimivega. Kar pa je najbolje, vozovnica velja dva dneva in lahko z njo neomejeno vstopate in izstopate na postajah, ki jih turistični bus ima, te pa so ob glavnim znamenitostih ter muzejih. V Ottawi ponujajo še vožnjo z ladjico po kanalu katerega ime sem pozabil, pa se niti ne splača it. Kaj si torej pogledat v Ottawi? Parlamentarni grič s parlamentarnimi stavbami. Vstop je možen v glavno parlamentarno stavbo, kjer je zelo, zelo lepa knjižnica (a se ne sme slikat); vzpeti se je mogoče tudi na Peace Tower odkoder je super razgled nad Ottawo ter onstran reke na provinco Qeubec (Ottawa je še v Ontariju). Poleti na zelenici pred parlamentom za turiste prirejajo menjavo častne straže. Vredno ogleda. Mi smo bili lani tam ravno nekaj dni pred 1. julijem (Canada Day) in je bil že pripravljenm oder za veliko zabavo (po zelenici pa se je sprehajal bober?!). Splača se sprehodit po starem mestnem jedru (Old Ottawa), kjer je nekaj super trgovinic in restavracij (mi smo izbrali KEG - sila drago steak house, ampak hrana je bila fenomenalna). To je bil pa tudi edini kraj v Kanadi, kjer sem opazil berače. Sicer je Kanada zelo varna. Sicer je pa Ottawa mesto muzejev in galerij (prej omenjeni bus vas odloži pred vsemi večjimi, tudi tistimi, ki so iz samega centra malce bolj oddaljeni). Mi smo si ogledali War Museum (v njem je nagrada, ki jo je dobila Kanada, ko je v 2. sv. vojni sodelovala na pravi strani - Hitlerjev avto), sicer pa se splača pogledat še Muzej Civilizacij, pa glavno galerijo (ki ponavadi gosti zelo zanimive razstave), Aviation Museum ... Sicer pa vse informacije dobite že v hotelu (sam sem v tamkajšnjem prvič doživel pravega conciergea, ki je brez, da bi ga kaj vprašali, stopil do nas in nam svetoval kaj vse početi in pogledati v Ottawi - še en dokaz, da so Kanadčani zelo, zelo prijazni). Še nekaj fotk ... (na prvi je hotel v stilu srednjeveškega gradu ter spomenik padlim v 1. svetovni vojni). ![]() ![]() ![]() Upam, da sem vam nanizal še nekaj razlogov, da se v Kanado oz. v Ontario res splača it. Tri tedne si boste v Torontu, Ottawi, Hamltonu, NP Bruce Peninsula, na Nigarskih slapovih zlasti zapolnili, blizu je pa še Montreal in Quebec City. Za dodatni nasvet sem vam zmeraj na voljo.
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
wild labrador
To z avanturističnimi oz. bolj pustolovskimi programi maš pa čist prav. Zelo na veliko oglašujejo kampiranja in trekinge. Še posebej pa je mojo pozornost pritegnil t.i. "Wild Labrador", ki ga organizira Canadian Geographic, in sicer grejo z neko raziskovalno ladjo od Novefundlandije proti severu ob Labradorju - skratka izjemno za opazovanje neokrnjene narave in živali. Osnovna cena je pa 2.995 kanadskih dolarjev, torej okoli 2.000 eurov (pa še do tja bi blo treba prit).
| kanada, severna amerika |
«
Previous Thread
|
Next Thread
»
| Orodja teme | |
| Prikaz | |
|
|
All times are GMT +2. The time now is 03:42.